Pohjoismainen ympäristömerkki – Joutsenmerkki

Olemme ylpeitä, että värjäämömme on ainoa Tanskassa, joka on saanut Pohjoismaisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin. Mutta mitä tämä käytännössä merkitsee DILLINGin asiakkaille?

Pohjoismaisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin saaminen vaatetusalalla merkitsee viiden kohdan listan vaatimusten täyttämistä ja noudattamista. Nämä asiat tarkistetaan vuosittain:

  • Tuotantoketju
  • Raakamateriaali
  • Väriaineet ja kemikaalit
  • Työolot
  • Kestävyys

Joutsenmerkillä on korkeat vaatimukset tuotannon ympäristöystävällisyyden suhteen. Erityisesti värjäysprosessin tulee täyttää tiukat kriteerit – esimerkiksi raskasmetallien käyttö tuotannossa on kielletty. Joutsenmerkin kriteerit vaativat myös hyvät työolosuhteet. On myös hyvä tietää, että Joutsenmerkki on pääosin ympäristövaikutuksiin keskittyvä merkki – mutta ei suoranaisesti ekologisuuteen. Ekologisuuden osalta vaatimus on, että materiaali on vähintään 10 % ekologisista raaka-aineista – tämä on mielestämme liian alhainen.

Alla avaamme lisää kustakin tarkastelussa olevasta osa-alueesta:

Tuotantoketju

Joutsenmerkki edellyttää, että toimitusketju on avoin. Meille tämä tarkoittaa sitä, että tiedämme, mistä ekologinen merinovillamme ja -puuvillamme on peräisin, missä ja miten ne kehrätään, neulotaan, värjätään, leikataan, ommellaan, pakataan, kuljetetaan ja lopulta toimitetaan asiakkaille.

Raakamateriaali

On hyvä tietää, että Joutsenmerkki on pääosin ympäristövaikutuksiin keskittyvä merkki –ei suoranaisesti ekologisuuteen. Tekstiiliteollisuuden osalta Joutsenmerkki edellyttää, että 10 % käytetyistä raaka-aineista on tuotettu luonnonmukaisesti. Me DILLINGillä ylitämme tämän vaatimuksen, sillä vaatteissamme ja alusvaatteissamme käyttämämme raaka-aineet, sekä puuvilla että merinovilla, ovat 100 % ekologisia*.

Väriaineet ja kemikaalit

Joutsenmerkki asettaa väriaineille ja kemikaaleille erittäin korkeat vaatimukset. Esimerkiksi raskasmetallien tai Superwash-menetelmän mukaisen kloorikäsittelyn käyttö tuotannon aikana on kielletty. Nämä tiukat standardit hyödyttävät sekä ympäristöä että terveyttäsi, sillä tekstiiliteollisuudessa tavallisesti käytettävät aineet voivat sisältää hormonaalisten haittavaikutusten lisäksi myös allergiaa ja syöpää aiheuttavia väriaineita ja kemikaaleja. Mielestämme on turvallista olettaa, että hyvin harva haluaa, että näitä kemikaaleja käytetään alusvaatteiden ja vaatteiden tuotannossa – puhumattakaan siitä, että niitä päästetään vesistöön.

Työolot

Joutsenmerkin asettamat standardit työolosuhteille ulottuvat koko tuotantoketjun alusta loppuun. DILLING ei ole vastuussa vain Tanskassa sijaitsevassa pääkonttorissa työskentelevien työntekijöiden turvallisista ja laadukkaista työolosuhteista, vaan myös työolosuhteiden valvonnasta koko tuotannossa. Koska omistamme suuren osan omasta tuotantoketjustamme, tiedämme tarkalleen, että vaatteemme valmistetaan turvallisissa työoloissa ja työntekijät saavat oikeudenmukaista elämiseen riittävää palkkaa.

Kestävyys

Joutsenmerkki edellyttää, että tuotteet ovat kestäviä ja väriltään hyviä. Toisin sanoen tuotteiden on kestettävä säännöllistä kulutusta. Laatuvaatimukset ovat korkeat, ja tuotteemme on suunniteltu ja valmistettu pitkäikäisiksi ja kestäviksi.

Löydät Joutsenmerkki-sertifikaatin täältä.

*Valikoimassamme on hyvin rajallinen määrä tuotteita, jotka sisältävät yli 50 % tavanomaista puuvillaa.

Muut sertifikaatit

Oekotex 100 (luottamus tekstiileihin)

Alusvaatteiden valmistukseen tarvitaan myös lisämateriaaleja kuten langat, kuminauhat, napit jne. Näiden lisämateriaalien osalta voi olla haasteellista löytää yhteistyökumppaneita, jotka vastaavat laatustandardejamme ja ovat myös mahdollisimman ympäristöystävällisiä. Valitsemme tarkoin ja hyödynnämme sertifikaatteja tässä prosessissa. Vähimmäisvaatimus on, että lisämateriaalit ovat Oekotex 100 -sertifioituja. Tämä osoittaa, että tuotteessa ei ole haitallisia kemikaaleja. Se ei kuitenkaan kerro siitä, miten tuote on valmistettu.

Turkissa ja Kiinassa valmistetut sukat

Emme voi itse valmistaa sukkia ompelutehtaallamme Liettuassa, joten olemme etsineet toimittajan, joka täyttää kestävyyttä ja laatua koskevat vaatimuksemme. Sukat on aikaisemmin tuotettu Kiinassa, mutta vuonna 2021 päätimme vaihtaa toimittajaamme ja tuotantoa on nyt yksinomaan Turkissa. Tuotantomme Turkissa on vielä melko uusi asia, joten pieni osa verkkokauppamme sukkavalikoimastamme on edelleen Kiinassa valmistettuja. Sukat ovat aina olleet – ja ovat edelleen – GOTS-sertifioituja. Tämä on sinun takuusi siitä, että tuotannossa ei ole käytetty haitallisia kemikaaleja ja että Kansainvälisen työjärjestön ILO:n asettamat työolosuhteiden kriteerit täyttyvät.

10 % alennusta ensimmäisestä tilauksestasi

Kun tilaat uutiskirjeemme. Samalla saat tietoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi.

Hyväksy markkinoinnin evästeet, niin voit tilata uutiskirjeemme

Muuta asetuksiasi

DILLING Underwear on tanskalainen perheyritys, jolla on pitkät perinteet ekologisten alusvaatteiden valmistuksessa. Neljän sukupolven ajan olemme valmistaneet alusvaatteita koko perheelle – EU-sääntöjä noudattaen ja ilman haitallisia kemikaaleja. Ekologiset alusvaatteemme ovat edullisia, koska asioit suoraan valmistajan kanssa.

DILLINGin verkkokaupasta löydät mukavat ja tyylikkäät alusvaatteet parhaista materiaaleista, esimerkiksi ekopuuvillasta. Meiltä löydät myös naisten toppeja ja miesten alusvaatteita. Ekologisesta merinovillasta valmistetut alusvaatteemme käsittelemme erityisen hellävaraisesti. Ulkoilma-aktiviteetteihin tarjoamme kosteutta imeviä, hengittäviä teknisiä alusasuja, jotka eivät sisällä haitallisia aineita.

Sesongit ja kategoriat – Hiihtoalusasut, Termoalusasut, Metsästys- & Kalastusvaatteet, Joogavaatteet, Lenkkeily- ja urheilualusvaatteet, UV-suojavaatteet, Villaiset yöasut, Perusvaatteet.

Haluatko tilata tuotteita muualle kuin Suomeen? DILLINGin ylellisiä merinovilla-alusvaatteita myyvä verkkokauppa löytyy myös näistä maista: dk.dilling.comdilling.dedilling.sedilling.nluk.dilling.comdilling.frno.dilling.com.

Löydä DILLING – ekologiset alusvaatteet, jotka näyttävät ja tuntuvat hyvältä. Lisätietoja löydät blogistamme.