Pohjoismainen ympäristömerkki – Joutsenmerkki

Olemme ylpeitä, että värjäämömme on ainoa Tanskassa, joka on saanut Pohjoismaisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin. Mutta mitä tämä käytännössä merkitsee DILLINGin asiakkaille?

Pohjoismaisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin saaminen vaatetusalalla merkitsee viiden kohdan listan vaatimusten täyttämistä ja noudattamista. Nämä asiat tarkistetaan vuosittain:

  • Tuotantoketju
  • Raakamateriaali
  • Väriaineet ja kemikaalit
  • Työolot
  • Kestävyys

Joutsenmerkin saaminen edellyttää, että tuotteen valmistus täyttää tiukat ympäristöystävällisyyteen liittyvät kriteerit. Erityisesti värjäysprosessiin sovelletaan tarkkoja kriteerejä, joissa on kielletty esimerkiksi raskasmetallien käyttö. Joutsenmerkin kriteereihin kuuluvat myös hyvät työolot sekä tuotteiden hyvä laatu, joka takaa tuotteiden pitkäikäisyyden.

Alla avaamme lisää kustakin tarkastelussa olevasta osa-alueesta:

Tuotantoketju

Joutsenmerkki edellyttää, että toimitusketju on avoin. Meille tämä tarkoittaa sitä, että tiedämme, mistä ekologinen merinovillamme ja -puuvillamme on peräisin, missä ja miten ne kehrätään, neulotaan, värjätään, leikataan, ommellaan, pakataan, kuljetetaan ja lopulta toimitetaan asiakkaille.

Raakamateriaali

Raaka-aineiden osalta on tärkeää huomata, että Joutsenmerkki on ympäristömerkki – ei luomumerkki. Joutsenmerkin edellytyksenä on, että mahdollisten luomuraaka-aineiden on oltava GOTS-sertifioituja. Vaatimuksella on suuri painoarvo DILLINGille vaatteiden ja alusvaatteiden materiaaleissa käyttämiemme raaka-aineiden takia. Puuvillamme ja merinovillamme ovat 100 % luomua*.

Väriaineet ja kemikaalit

Joutsenmerkki asettaa väriaineille ja kemikaaleille erittäin korkeat vaatimukset. Esimerkiksi raskasmetallien tai Superwash-menetelmän mukaisen kloorikäsittelyn käyttö tuotannon aikana on kielletty. Nämä tiukat standardit hyödyttävät sekä ympäristöä että terveyttäsi, sillä tekstiiliteollisuudessa tavallisesti käytettävät aineet voivat sisältää hormonaalisten haittavaikutusten lisäksi myös allergiaa ja syöpää aiheuttavia väriaineita ja kemikaaleja. Mielestämme on turvallista olettaa, että hyvin harva haluaa, että näitä kemikaaleja käytetään alusvaatteiden ja vaatteiden tuotannossa – puhumattakaan siitä, että niitä päästetään vesistöön.

Työolot

Joutsenmerkin asettamat standardit työolosuhteille ulottuvat koko tuotantoketjun alusta loppuun. DILLING ei ole vastuussa vain Tanskassa sijaitsevassa pääkonttorissa työskentelevien työntekijöiden turvallisista ja laadukkaista työolosuhteista, vaan myös työolosuhteiden valvonnasta koko tuotannossa. Koska omistamme suuren osan omasta tuotantoketjustamme, tiedämme tarkalleen, että vaatteemme valmistetaan turvallisissa työoloissa ja työntekijät saavat oikeudenmukaista elämiseen riittävää palkkaa.

Kestävyys

Joutsenmerkki edellyttää, että tuotteet ovat kestäviä ja väriltään hyviä. Toisin sanoen tuotteiden on kestettävä säännöllistä kulutusta. Laatuvaatimukset ovat korkeat, ja tuotteemme on suunniteltu ja valmistettu pitkäikäisiksi ja kestäviksi.

Löydät Joutsenmerkki-sertifikaatin täältä.

*Valikoimassamme on hyvin rajallinen määrä tuotteita, jotka sisältävät yli 50 % tavanomaista puuvillaa.

Muut sertifikaatit

Oekotex 100 (luottamus tekstiileihin)

Alusvaatteiden valmistukseen tarvitaan myös lisämateriaaleja kuten langat, kuminauhat, napit jne. Näiden lisämateriaalien osalta voi olla haasteellista löytää yhteistyökumppaneita, jotka vastaavat laatustandardejamme ja ovat myös mahdollisimman ympäristöystävällisiä. Valitsemme tarkoin ja hyödynnämme sertifikaatteja tässä prosessissa. Vähimmäisvaatimus on, että lisämateriaalit ovat Oekotex 100 -sertifioituja. Tämä osoittaa, että tuotteessa ei ole haitallisia kemikaaleja. Se ei kuitenkaan kerro siitä, miten tuote on valmistettu.

Turkissa ja Kiinassa valmistetut sukat

Emme voi itse valmistaa sukkia ompelutehtaallamme Liettuassa, joten olemme etsineet toimittajan, joka täyttää kestävyyttä ja laatua koskevat vaatimuksemme. Sukat on aikaisemmin tuotettu Kiinassa, mutta vuonna 2021 päätimme vaihtaa toimittajaamme ja tuotantoa on nyt yksinomaan Turkissa. Tuotantomme Turkissa on vielä melko uusi asia, joten pieni osa verkkokauppamme sukkavalikoimastamme on edelleen Kiinassa valmistettuja. Sukat ovat aina olleet – ja ovat edelleen – GOTS-sertifioituja. Tämä on sinun takuusi siitä, että tuotannossa ei ole käytetty haitallisia kemikaaleja ja että Kansainvälisen työjärjestön ILO:n asettamat työolosuhteiden kriteerit täyttyvät.

10 % alennusta ensimmäisestä tilauksestasi

Kun tilaat uutiskirjeemme. Samalla saat tietoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi.

Hyväksy markkinoinnin evästeet, niin voit tilata uutiskirjeemme

Muuta asetuksiasi

DILLING on tanskalainen perheyritys, joka on valmistanut jo sukupolvien ajan lämpimiä luomuvillaisia tuotteita. Nykyään valmistamme koko perheen luomulaatuisia merinovilla- ja puuvillavaatteita neljättä sukupolvea edustavan Morten Dillingin johdolla. Luomumateriaaleista valmistettujen alusvaatteidemme hinnat ovat maltillisia, koska ostat tuotteet suoraan valmistajalta.

Verkkokaupastamme löydät pehmeitä, hengittäviä ja allergiaystävällisiä vaatteita. Ne on valmistettu luonnonmateriaaleista ilman haitallisia kemikaaleja, hyvissä työoloissa Euroopan rajojen sisällä.

Useimmilla tuotteillamme on pohjoismainen Joutsenmerkki, ja ne värjätään hellävaraisesti DILLINGin omassa värjäämössä Tanskassa.

Löydät DILLINGin tuotteita seuraavista maista: dk.dilling.comdilling.dedilling.sedilling.nluk.dilling.comdilling.frno.dilling.com.