DILLING Underwear tested on Kilimanjaro

Me DILLINGillä olemme vakuuttuneita, että alusvaatteemme pitävät sinut lämpimänä riippumatta siitä, missä oleilet. Siksi lähetimme hiljattain 4 settiä pitkiä villa-alusvaatteitamme Janin ja Mikkelin mukaan Tansaniaan, jossa he testaavat pitävätkö alusvaatteet miehet lämpimänä Kilimanjaron huipulle asti.


Isä ja poika kertovat

Enää pari viikkoa matkaan ja varusteet on pakattu kasseihin ja odotettu viimeinen paketti tipahtaa postilaatikkoon. Paketti on DILLING Underwearilta ja sisältää kaksi settiä huippulaatuisia merinovillaisia hiihtoalusvaatteita sekä kaksi settiä ekomerinovillaisia pitkiä alusvaatteita, joissa lyhyet hihat. Saimme vaatteet testataksemme pitävätkö ne meidät lämpimänä ja kuivana, ja säilyykö mukava tunne vielä kun lennämme Tansaniaan ja kiipeämme Afrikan korkeimmalle vuorelle Kilimanjarolle.

Kilimanjaro on 5 895 metriä korkea ja siten maailman korkein vapaasti seisova vuori ja yksi maailman “seitsemästä huipusta” (maailman korkeimmat vuoret mantereittain). Huipulle kiipeäminen ei ole teknisesti vaikeaa, mutta vaellusretki sinne on haastava ja vaikea. Retki menee vuoren juurelta 1 833 metrin korkeuteen ja tie huipulle kulkee viiden eri ilmastovyöhykkeen läpi. Se vastaa vaellusta päiväntasaajalta Antarktikselle seitsemässä päivässä. Sää yläilmoissa vaihtelee nopeatempoisesti, mikä asettaa suuret vaatimukset varusteille ja erityisesti vaatteillemme.
Vaelluksen ensimmäinen päivä johdattaa Machame Gatelle, jonne pääsy vaati viisi tuntisen raskaan nousun. Lämpötila oli suunnilleen 25 astetta ja ilmankosteus oli korkealla läpi viidakon mentäessä. Liika hikoilu aiheutti riskin nestehukkaan – siksi valitsimme molemmat päällemme perinteiset shortsit ja t-paidat puhtaasta polyesteristä. Paita toimi hyvin ja hengitti, kun pysyimme varjossa, mutta havaitsimme nopeasti, että palelimme kosteassa paidassa. Vaihdoimme siksi lyhythihaiseen merinovillaiseen aluspaitaan, joka jopa kosteana ja märkänä piti meidät lämpimänä. Villan hyvä puoli on, erona puuvillaan ja muovipohjaisiin, että se säilyttää eristyskykynsä litimärkänä.

Seuraavat kolme päivää turvauduimme lyhythihaiseen villapuseroon, joka osoittautui täydelliseksi, vaikka lämpötilat vaihtelivat 5:n 20:n asteen välillä. Tuulen yllättäessä täydensimme asua vain tuulitakilla ja aluspaita piti kehon lämpimänä.
Vaikka päivälämpötilat voivat helposti kohota 20-25 asteeseen, yöt vuorella ovat kylmiä. Erittäin kylmiä. Vielä ensimmäisenä yönä 3 100 metrin korkeudessa päätimme kokeilla hiihtoalusvaatteita. Hiihtoalusvaatteet (pitkät hihat ja lahkeet) tuntuivat vielä mukavammilta kuin tavalliset setit ekoalusvaatteita. Se ei johdu siitä, että toinen setti kutittaisi iholla – emme ole lähimaillakaan kutittavan villapaidan tuntua iholla! – kuitenkin villakuidut hiihtosetissä ovat niin hienoja, että niitä tuskin edes huomaa pitävänsä yllä. Ne tuntuvat yksinkertaisesti erittäin hyvältä. Samalla setti istuu myös tiukasti kehoa vasten, mikä tarkoittaa mukavuutta silloin, kun vietetään yö sekä makuupussissa että sisäpussissa, jossa monta irtonaista kerrosta voisi nopeasti olla ärsytystekijä ja pilata hyvät yöunet.

Matkalla huipulle kasvillisuus muuttui ja lämpötila laski alemmas. Me puimme päällemme ekologiset alushousut, jotka jätimme tavallisten vaellushousujen alle. Niillä on hyvä eristyskyky ja siksi jouduimme välillä käärimään vaellushousujen lahkeet ylös säädelläksemme lämmön tunnetta jaloissa. Meistä ei kuitenkaan tuntunut lainkaan siltä, että "kiehuisimme". Alushousut hengittivät hyvin ja mahdollinen hiki siirtyi nopeasti pois iholta.

Kotona olimme pakanneet laukkuihin kaikki mahdolliset vaatekappaleet, joita ajattelimme tarvitsevamme. Nopeasti kuitenkin huomasimme, että ekologinen peruskerrasto yhdistettynä hyviin vaellushousuihin ja kuoritakkiin riitti hyvin.
Se ei ollut viimeinen yö, vaan kuudes päivä, kun olimme menossa viimeisen pätkän kohti huippua ja päätimme tuplata vaatteemme. Lämpötila huipulla on noin -12 ja -14 asteen välillä ja tuulen puhaltaessa voi lämpötila laskea -25 asteeseen! Siksi puimme päälle molemmat setit: istuvan hiihtosetin lähimmäksi kehoa ja löysemmän ekologisen setin sen päälle. Päällimmäisenä oli tavalliset hiihtotakit ja päälihousut.

Ensimmäinen osa retkeä ei ollukaan niin kylmä kuin luulimme, ja hikoilimme molemmat. Pystyimme näin hyödyntämään villan hyvät ominaisuudet ja vaikka meillä oli kaksi kosteaa kerrosta, emme tunteneet kylmyyttä.

Puoli päivää myöhemmin tulimme takaisin inhimillisiin korkeuksiin hyödyntäen kahden alusvaatesetin hyvät puolet:


Molemmilla seteillä on erinomaiset eristysominaisuudet ja hengittävyys on myös hyvä. Emme palelleet, ja vaikka olimme fyysisesti aktiivisia ja hikoilimme, kosteus katosi nopeasti pois keholta. Peruskerrastona molemmat setit ovat täydellisiä, ja yhdistettynä hyviin vaellushousuihin ja kuoritakkiin oli helppoa ja uskomattoman nopeaa säädellä kehon lämpötilaa riippuen ympäristöstä ja fyysisen ponnistelun asteesta.

Saumat ja liitokset ovat molemmissa seteissä hyvin tehty ja huomaamattomat käytössä. Vaate tuntuu vahvalta, mutta samaan aikaan joustavalta. Istuvuudesta puhuttaessa ekologinen alusvaatesetti tuntuu hieman väljemmältä kuin hiihtosetti, joka istuu tiukasti kehoa vasten. Molemmissa seteissä on sepalus, mitä mies osaa arvostaa käydessään vessassa yöllä 7 miinusasteessa.

Lisäksi käsiaukossa on paikka peukalolle, mikä estää hihaa nousemasta ylös takin alla. Nerokasta! Molemmissa seteissä on erinomaisen mukava liikkua, ja kuten aiemmin todettiin, molemmat tuntuvat mukavalta päällä ja näyttävät hyvältä päällä, vaikka ekologinen setti on hieman läpikuultavampi.

Olemme jo maininneet, että merinovillalla on erityisen hyvät ominaisuudet kuten lämmönsäätely ja kosteudensiirto, ja olemme kuulleet puhuttavan, että villa vähentää ongelmaa hajujen kanssa, mutta sitä emme osanneet odottaa, että villa-alusvaatteemme olivat miltei hajuttomat seitsemän suihkuttoman päivän ja jatkuvan käytön jälkeen.


Lahjoitus tiimille


Lopuksi kerromme mikä hämmästytti meitä retkellämme Kilimanjarolle. Nimittäin satojen kantajien olosuhteet. Kantajat pitivät huolen turistien raskaiden laukkujen, telttojen ja varusteiden siirtämisestä leiriltä toiselle, koko retken ajan. Nämä (usein) nuoret henkilöt tekivät epäilemättä raskaimman työn vuorella, kun me muut vaelsimme kohti huippua älykkäissä, korkealaatuisissa teknisissä ja ergonomisissa vaatteissamme. Kantajat olivat useimmiten pukeutuneet tavallisiin farkkuihin, puuvillaisiin t-paitoihin ja loppuun kulutettuihin Converse-tennareihin. Vaatteet eivät olisi voineet olla kauempana optimaalisista. On sekä kallista että vaikeaa hankkia kunnollisia varusteita Tansaniasta, ja siksi vuorella työskentelevät (kantajat, kokit ja oppaat) ovat riippuvaisia turistien, kuten meidän, lahjoituksista. Sekä tippien antamisesta, mikä on pakollinen osa maksua, mutta myös maksusta varusteiden muodossa. Me päätimme retkemme lahjoittamalla fantastiselle tiimillemme hanskoja, villasukkia, lämpöalusvaatteita, kaulureita sekä alusvaatteet, jotka saimme Dilling Underwearilta.

10 % alennusta ensimmäisestä tilauksestasi

Kun tilaat uutiskirjeemme. Samalla saat tietoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi.

Hyväksy markkinoinnin evästeet, niin voit tilata uutiskirjeemme

Muuta asetuksiasi

DILLING on tanskalainen perheyritys, joka on valmistanut jo sukupolvien ajan lämpimiä luomuvillaisia tuotteita. Nykyään valmistamme koko perheen luomulaatuisia merinovilla- ja puuvillavaatteita neljättä sukupolvea edustavan Morten Dillingin johdolla. Luomumateriaaleista valmistettujen alusvaatteidemme hinnat ovat maltillisia, koska ostat tuotteet suoraan valmistajalta.

Verkkokaupastamme löydät pehmeitä, hengittäviä ja allergiaystävällisiä vaatteita. Ne on valmistettu luonnonmateriaaleista ilman haitallisia kemikaaleja, hyvissä työoloissa Euroopan rajojen sisällä.

Useimmilla tuotteillamme on pohjoismainen Joutsenmerkki, ja ne värjätään hellävaraisesti DILLINGin omassa värjäämössä Tanskassa.

Löydät DILLINGin tuotteita seuraavista maista: dk.dilling.comdilling.dedilling.sedilling.nluk.dilling.comdilling.frno.dilling.com.