Käsitelty vs. käsittelemätön villa

Villa on vain villaa… vai onko?
Siinä on suuri ero minkälaista villaa ostetaan – silloin kun halutaan laatua sekä iho- ja ympäristöystävällistä villaa. Villan jaottelussa puhutaan usein käsitellystä ja käsittelemättömästä villasta. Se on kuitenkin harhaanjohtavaa, koska kyse on enemmän siitä, millä menetelmällä villaa on käsitelty.
 

Käsitelty vs. käsittelemätön villa

Käsitelty vs. käsittelemätön villa

 
 

Käsitelty villa (perinteinen villa)
Suurin osa markkinoilla olevista alusvaatteista on valmistettu käsitellystä villasta. Tämä useimmiten tarkoittaa villaa, joka on läpikäynyt ns. "Superwash"-pesun. Tällä klooripesulla poistetaan villakuidusta hilse ja ihoa kutittava ominaisuus. Tämän jälkeen villa saa suojakseen kerroksen joko luonnollista tai keinotekoista hartsia (pihkaa tai ns. muovikerros).

Tulos:
Villasta tulee helpommin käsiteltävää, niin tuotannossa kuin käyttäjälle. Paksu hartsipinnoite tekee villasta kestävämpää. Tämä tekee villan myös helpommin värjättäväksi, ja käyttäjän ei tarvitse pelätä vaatteen kutistumista tai huopaantumista pesussa. Käsittelyn johdosta villa ei kutita ihoa.

Varjopuoli:
Villan kloorikäsittelystä on haittaa ympäristölle, koska osa kloorista ja AOX*:stä päätyy jätevesien mukana vesistöön. Paksu hartsipinnoite estää villan luonnollisten ominaisuuksien toiminnan ja mm. hengittävyys ja hikoilun suoja kärsii, koska hien on yksinkertaisesti vaikeampi päästä käsitellyn villakuidun läpi (katso kohta suojaa hikoilulta ja hien hajulta).

*olemme testanneet sekä perinteisen että ekologisen villan ulkopuolisella asiantuntijaorganisaatiolla. Testit osoittavat, että perinteinen villa sisältää huomattavasti enemmän klooria ja AOX:ää ekologiseen verrattuna. Sitä on villassa paljon, mutta toistaiseksi ei ole dokumentoitua tietoa näiden aineiden haitallisuudesta, näissä määrissä ihmisen iholle. Siksi olemme toimittaneet tutkimustulokset sekä Tanskan Astma- ja allergialiittoon että ympäristöministeriölle. Tulemme jatkamaan tutkimuksiamme ja kerromme aiheesta lisää, kun saamme vastauksia.

Käsittelemätön (ekologinen villa)
Käsittelemätön villa on villaa, joka ei ole läpikäynyt ympäristöä kuormittavaa Superwash-käsittelyä. Sen sijaan villa on käsitelty hellävaraisesti, jolloin villan luonnolliset ominaisuudet säilyvät.

DILLINGin ekologinen mallisto on hyvä esimerkki tästä. Vaikka emme käytä Superwash-käsittelyä, tuotteemme pysyvät pehmeinä ja hyvälaatuisina, sillä ne läpikäyvät ympäristöystävällisen entsyymikäsittelyn, joka poistaa hilseen ja kutittavat ominaisuudet villasta. Erityisen mielenkiintoisen siitä tekee entsyymi jota käytetään tavallisesti myös pesuaineissa. Entsyymi pilkkoo proteiineja ja hajottaa peptidisidoksia ja prosessissa entsyymi silottaa villakuituja niin, että villasta tulee kutittamatonta eikä se enää huopaudu.

Hyödyt:
Entsyymikäsittely poistaa tehokkaammin kutittavan ominaisuuden kuin klooripesu, ja säilyttää villan ihanan pehmeänä. Siksi ei ole edes tarpeellista käyttää villan pinnoitukseen hartsia. Näin villa säilyttää luonnolliset ominaisuutensa: hengittävyyden, lämmönsäätelyn ja suojan hikoilulta. Lisäksi käsittely on paljon ympäristöystävällisempi, koska siinä ei valuteta haitallisia kemikaaleja jätevesiin.

Varjopuoli:
Entsyymikäsitelty villa on hauraampaa, koska sitä ei ole kapseloitu hartsilla kuten Superwash-käsittelyssä. Kuluttajan on siis oltava huolellisempi ja noudatettava tarkemmin tuotteen hoito- ja pesuohjeita. Kaikki Dillingin ekovillat ovat konepestäviä, mutta vain 30° villaohjelmalla ja villanpesuaineella.

Villan luonnolliset ominaisuudet
Molemmilla villalaaduilla on hyviä luonnollisia ominaisuuksia – mutta kuten olemme huomanneet, nämä ominaisuudet säilytetään parhaiten ilman hartsipinnoitusta.

Lämmönsäätely
Villalla on erittäin hyvät lämpöä eristävät ominaisuudet – se pitää viileänä kun on kuuma ja lämpimänä kun on kylmä. Villa-alusvaatteet sopivat siis erinomaisesti ympärivuotiseen käyttöön – toiset suosivat paksumpia villavaatteita talvikautena ja ohuempia kesäkautena.

Hengittävyys
Villa imee luonnollisesti kosteutta itseensä, jopa 33 % omasta painostaan, tuntumatta kuitenkaan märältä. Tämän ominaisuuden ansiosta villa sopii täydellisesti urheiluun sekä kesällä että talvella – se imee kosteuden itseensä ja pitää ihon kuivana. Vieläkin täydellisempi materiaali on lastenvaatteille – voit huoletta antaa lapsesi touhuta, pelkäämättä että kosteat vaatteet aiheuttaisivat esimerkiksi riskin lapsen kylmettymiseen.

Suojaa hienhajulta
Olet varmaan kuullut, että villaiset alusvaatteet suojaavat hienhajulta, mutta olet ehkä miettinyt miten se on mahdollista? Ensimmäiseksi tulee ymmärtää ettei hiki itsessään haise millekkään. Hien haju muodostuu vasta iholla, ja tämä johtuu bakteerien toiminnasta. Kun villa imee itseensä kosteuden eli hien, se kiinnittyy villan kuituihin. Bakteerit eivät pysty tunkeutumaan villan kuituihin, eivätkä näin ollen saa hikeä haisemaan pahalle. Villaiset alusvaatteet pystyvät näin estämään hien hajun syntymisen, toisin kuin kalliit polyesterivaatteet.

Monet luulevat ettei villa haise, koska siinä on jäämiä lampaan tuottamasta lanoliinista. Lanoliini on vedenpitävää vahaa, jota lammas tuottaa. Luonnossa sen tehtävä on pitää villa kuivana, mutta kun villasta valmistetaan vaatteita, suojaava vaha usein pestään pois.