Miksi lapsen on hyvä nukkua villassa

Hyvä yöpuku pitää lapsen lämpimänä ja kuivana läpi yön ja on näin myös hyvä sijoitus lapsen nukkumiseen. Mutta tiesitkö, että villa on yksi parhaimmista materiaaleista tähän tarkoitukseen?

Onko lapsesi yhtenä hetkenä hiestä märkä ja pian potkittuaan peiton päältään kylmissään? Sitten hän on aivan kuten muutkin lapset. Sellaiset tekijät kuten meteli, valot, palelu tai hikoilu voivat häiritä unta paljonkin. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla vaikeaa tai kallista auttaa lastasi parempaan uneen. Helppo aloitus on hankkia lapselle oikeanlainen yöpuku, kertoo sairaanhoitaja Elise Haubjerg Winther.

– Lapset nukkuvat parhaiten alle 18 asteen huonelämpötilassa ilman suoraa vetoa. Kannattaa keskittyä enemmän yöpuvun valintaan kuin peittoihin tai viltteihin. Useimmat lapset potkivat peiton pois yön aikana, ja tällöin kädet ja jalat peittävä yöpuku on olennainen. Sukat tai sukkahousut voivat myös olla hyvä idea, Elise Haubjerg Wintherin mukaan.

Lapsen kehon lämpötila ja yleinen hyvinvointi ovat suoraan yhteydessä hyvään uneen, joten on tärkeä varmistaa, että lapsen olosuhteet ovat sellaiset, että tämä on tavoitettavissa – peiton kanssa tai ilman. Hyvät yöunet takaavat lapselle myös paremman päivän ja paremmat oppimismahdollisuudet.


LUO PARHAAT OLOSUHTEET

Ehkä olet ajatellut villan sopivan vain kylmien päivien lämmöntuojaksi. Mutta sairaanhoitajan mukaan ohut kerros villaa voi auttaa lasta säilyttämään mukavan kehon lämpötilan, jolloin vältämme lapsen turhat yöheräämiset.

– Villapyjama on todella hyvä lapsille, joilla on taipumus kärsiä kuumuudesta, mutta yhtä lailla helposti paleleville lapsille. Villan ainutlaatuinen ominaisuus varmistaa, että lapsi pysyy lämpimänä ja samanaikaisesti myös kuivana, sillä se sitoo hyvin kosteuden itseensä, kertoo Elise Haubjerg Winther.


MIKSI VILLAPYJAMA?

Aivan samoin kuin koiran turkki eristää ja auttaa sitä säilyttämään mukavan lämpötilan säästä riippumatta – näin myös ohut villakerros toimii lapsillamme, kertoo sairaanhoitaja.

Villan ilmava rakenne tekee siitä lämpöä säätelevän. Villakuidun keskellä oleva ilma varmistaa, että villa eristää lapsen kylmyydeltä. Kun lapsella on kuuma, villa saa kosteuden haihtumaan. Villakuitu voi sisältää jopa runsaasti kosteutta tuntumatta kuitenkaan märältä, joten sillä on mahtava kyky pitää lapsi kuivana.


5 vinkkiä pyjaman valintaan ja parempaan yöuneen

– Pue lapsi pitkähihaiseen ja -lahkeiseen pyjamaan, jolloin kylmä ei pääse yllättämään, vaikka peitto olisi potkittu pois päältä.

– Muista myös sukat, jos et käytä jalat peittävää potkupukua. Lämpimät kädet ja jalat auttavat kehoa ylläpitämään mukavan lämpötilan, kun taas kylmät kädet ja jalat lähettävät aivoille signaalin lisätä lämpöä.

– Käytä vain yhtä vaatekerrosta, mieluiten villaa, joka lämmittää ja auttaa pitämään lapsen lämpimänä ja kuivana – hikoilun ja kylmyyden sijaan.

– Kokeile lämpötila ja säädä pukeutumista sen mukaan. Vuodenajat ja lämpötilat muuttuvat, joten testaa kädellä aina lapsen niskasta kehon lämpötila ennen nukkumaanmenoa.

– Luota siihen, että sinä tunnet lapsesi parhaiten. Ei siis ole oikeaa ja väärää tapaa pukea lasta ja sinä olet oman lapsesi asiantuntija.

Lähde: Elise Haubjerg Winther

YÖPUKU EI OLE YHTÄ KUIN PUUVILLA

Puuvilla on yksi käytetyimmistä materiaaleista yöasuissa, mutta yöasu voi olla myös muuta materiaalia – joskus tämä on jopa suositeltavaa.

– Puuvilla on erinomainen materiaali, jos lapsella on mukava lämpötila. Huomaa kuitenkin, että puuvilla ei kuivu nopeasti ja voi tuntua kostealta, jos lapsi hikoilee. Tämä tekee siitä kylmän tuntuisen päällä. Ohut puuvillakerros ei myöskään eristä kylmältä, jos peitto tulee potkituksi pois päältä yöllä, Elise Haubjerg Winther toteaa.

Kuitenkin on tärkeää korostaa, että jokainen voi helposti vaihtaa halutessaan materiaalista toiseen, hän lisää.


TARUA: KERRAN VILLAA, AINA VILLAA

Yksi villaa sitkeästi seuraava myytti on, että jos puet lapsesi villaan, et voi enää käyttää muita materiaaleja ilman, että lapselle tulee kylmä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

– Voit luonnollisesti aina vaihdella eri materiaalien välillä – niin nukkumisessa, alusvaatteissa tai muissa lapsen vaatteissa. Villalla on mahtavia ominaisuuksia lämpötilan säätelyyn, mutta se ei vaikuta lapsen omaan kykyyn säädellä kehon lämpötilaa. Se on vain yksinkertaisesti hyvä materiaali, sanoo Elise Haubjerg Winther.


YÖASUT VAUVOILLE, TAAPEROILLE JA VANHEMMILLE LAPSILLE

Jos et ole varma mitä pukea lapselle päälle yöksi, niin kurkkaapa nämä vinkit.

Vauvat

– Tanskassa on tapana antaa lasten nukkua vaunuissa ulkona. Jos sinäkin teet näin, varmista, että lapsellasi on aina päässään ohut myssy, joko villaa tai puuvillaa. Päästä vapautuu suuri määrä lämpöä, joten on tärkeää pitää pää lämpimänä. Mutta ei liian lämpimänä, jottei hikoilua esiinny. On myös parempi käyttää lämmintä neuletakkia kuin kokopukua, koska näin sinun on helpompi säätää lapsen lämpötilaa, jos pienokaiselle tulee kuuma vaunuissa.

– Voi olla hyvä idea pukea lapselle ohut villa-aluskerrasto, jolloin lapsi voi säilyttää miellyttävän lämpötilan hikoilematta. Jos on lämmin päivä, lisää päälle ohut peitto. Jos taas kylmä, lisää lämpimämpi paita ja peitto.

– Potkupuku sopii hyvin sisätiloissa nukkumiseen. Etsi kevyt, pehmeä ja hengittävä materiaali.

Taaperot

– Potkupukua voi olla vaikea löytää taaperoikäisille, sillä kokoja löytyy usein vain 2-vuotiaisiin saakka. Mutta jos vain löydät jostain, tämä on hyvä valinta pienille lapsille, jotka liikkuvat paljon yön aikana.

– Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää bodya ja sukkahousuja. Näin lapsen vatsa ja jalat eivät jää paljaaksi.

Vanhemmat lapset

– Vanhemmille lapsille sopii hyvin kaksiosainen asu, mutta etsi materiaali, joka pitää lapsen lämpimänä ja kuivana. Sillä myös vanhemmat lapset saattavat yöllä potkia peiton päältään.

– Muista myös sukat. Jos lapsi itse riisu ne yön aikana, se on ok.

Lähde: Elise Haubjerg Winther

Elise Haubjerg Winther on sairaanhoitaja, joka on työskennellyt lasten terveyden ja hyvinvoinnin parissa jo yli 20 vuotta. Lisäksi hän kahden lapsen äiti itsekin.

DILLINGin ekologinen merinovilla

Meillä DILLINGillä on jo yli 100 vuoden kokemus villa-alusvaatteiden valmistuksesta koko perheelle. Olemme perheyritys, joka on ylpeä saadessaan valmistaa alusvaatteita, jotka ovat ympäristöystävällisiä, kestäviä ja mukavia päällä. Kaikki tuotteet on värjätty omassa ympäristöystävällisessä värjäämössämme Tanskassa.

10 % alennusta ensimmäisestä tilauksestasi

Kun tilaat uutiskirjeemme. Samalla saat tietoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi.

Hyväksy markkinoinnin evästeet, niin voit tilata uutiskirjeemme

Muuta asetuksiasi

DILLING on tanskalainen perheyritys, joka on valmistanut jo sukupolvien ajan lämpimiä luomuvillaisia tuotteita. Nykyään valmistamme koko perheen luomulaatuisia merinovilla- ja puuvillavaatteita neljättä sukupolvea edustavan Morten Dillingin johdolla. Luomumateriaaleista valmistettujen alusvaatteidemme hinnat ovat maltillisia, koska ostat tuotteet suoraan valmistajalta.

Verkkokaupastamme löydät pehmeitä, hengittäviä ja allergiaystävällisiä vaatteita. Ne on valmistettu luonnonmateriaaleista ilman haitallisia kemikaaleja, hyvissä työoloissa Euroopan rajojen sisällä.

Useimmilla tuotteillamme on pohjoismainen Joutsenmerkki, ja ne värjätään hellävaraisesti DILLINGin omassa värjäämössä Tanskassa.

Löydät DILLINGin tuotteita seuraavista maista: dk.dilling.comdilling.dedilling.sedilling.nluk.dilling.comdilling.frno.dilling.com.