5 myyttia villasta

Villa kestää vain käsinpesun? Villa sopii ainoastaan talvikäyttöön? Villa kutittaa? Voi olla vaikea tietää, mikä pitää paikkansa ja mikä ei, mutta me käymme nyt nämä väitteet läpi.

“Älä koskaan pese villavaatteita koneessa” – ja 4 muuta myyttiä villasta, joiden olet kenties ajatellut olevan totta.

Olet varmaan kuullut, että villaa on hankala pestä. Saatat myös ajatella, että villa sopii ainoastaan talvikäyttöön, koska se on aivan liian lämmin kesällä. Olet ehkä jopa kuullut sellaisenkin, että jos totutat lapsesi villavaatteisiin, heille eivät kelpaa enää puuvillavaatteet.

Mutta pitääkö nämä paikkansa?

Olemme tarkastelleet viittä yleisintä väitettä villasta – pelkkiä myyttejä.


1. Villa on liian lämmin

Pitää paikkansa, että villa pitää lämpimänä kylmällä säällä. Mutta tosiasiassa villalla on myös päinvastainen vaikutus: se auttaa pysymään viileänä, kun lämpötilat kohoavat hellelukemiin. Villalla on ainutlaatuinen kyky säädellä kehon lämpötilaa, mikä tekee siitä sopivan materiaalin myös kesäkäyttöön. Lisäksi villa sitoo itseensä kosteutta ja pitää ihon kuivana – jopa hikoillessasi. Joten unohda vanhat sanonnat villasta ja sen soveltuvuudesta vain talveen. Villa sopii ympärivuotiseen käyttöön.


2. Villa kutittaa

Mitä on merinovilla?

Merinovilla on peräisin merinolampaista ja se on erittäin ohut ja hieno villalaatu. Merinovilla on varsinainen luonnon ihmemateriaali, jonka avulla säilytät miellyttävän kehon lämpötilan vuodenajasta riippumatta. Merinovilla lämmittää kylmällä, mutta myös viilentää ja sitoo itseensä kosteutta kesähelteillä. Dillingin käyttämä merinovilla on peräisin Argentiinan Patagoniasta, joka tarkoittaa sitä, että villa on aina mulesing-vapaata, lampaiden hyvinvointia kunnioittaen.


Saatat lapsuudestasi muistaa kutittavan ja epämukavan villapaidan, mutta villateollisuus on kehittynyt noista ajoista ja nykyään on tarjolla paljon villatuotteita, jotka eivät tunnu lainkaan kutittavilta. Verkkokaupastamme löydät laajan valikoiman pehmeitä merinovillavaatteita. Ekologinen merinovillamme on läpikäynyt ympäristöystävällisen entsyymikäsittelyn, jossa villan kutittava ominaisuus poistetaan villakuidusta hellävaraisesti. Käsittely tekee vaatteesta erityisen pehmeän tuntuisen. Jos kaipaat vielä enemmän pehmeyttä, meiltä löydät myös villasilkki-sekoitteesta valmistettuja vaatteita. On myös hyvä muistaa, että villan lämmetessä iholla, myös kutittavuus katoaa eli vaatetta kannattaa pitää päällä ainakin viisi minuuttia ennen lopullista päätöstä: ”ei sovi minulle – tuntuu kutittavalta”.


3. Villaa on hankala pestä

Toiset ajattelevat, että villa on hankala pestävä ja pelkäävät sitä päivää, jolloin lempivillapaita eksyy väärään pesuun ja kutistuu 4 kokoa pienemmäksi. Todellisuudessa villa ei suinkaan ole näin hankala käsiteltävä. Jos ostat DILLINGin villatuotteita, voit pestä ne huoletta pesukoneessa, kunhan käytät pesukoneen villaohjelmaa ja villanpesuainetta. Vaatteet voit pestä myös käsin mutta älä koskaan liota villaa. Villavaatteiden pesussa tulee aina noudattaa kunkin vaatteen pesuohjetta, sillä näissä voi olla paljonkin eroja. Villaa ei tarvitse pestä usein, kiitos villan luonnollisten ominaisuuksien, pelkkä tuuletus yleensä riittää.


4. Villa voi vahingoittaa lapsen kykyä säädellä kehonlämpötilaa

Jos puet lapsesi villaan kerran, joudut tekemään niin aina – tämän me olemme kuulleet usein. Myytin mukaan, villa vaikuttaa lapsen kykyyn säädellä kehonsa lämpötilaa ja siksi lasten olisi hankalampaa tottua muihin materiaaleihin myöhemmin. Tämän seurauksena olisi paleleminen ja sairastuminen. Totuus on kuitenkin toisenlainen; villa eristää kylmältä, mutta se ei suinkaan vaikuta kehon lämmönsäätelykykyyn. Voit siis huoletta pukea lapsesi villaan tänään ja puuvillaan huomenna.


5. Villaa on saatavilla vain tylsissä väreissä

Väite, että villa on tylsää ja väritöntä, ei pidä paikkaansa. On totta, että villaa oli ennen saatavilla vain luonnonväreissä, mutta nykyään sitä saa useissa eri väreissä ja kauniissa malleissa. DILLINGin valikoimasta löydät neutraaleja värejä, kuten mustan ja harmaan – mutta tarjolla on myös pinkki, sininen, vihreä ja violetti. On siis mahdollista näyttää hyvältä ja värikkäältä myös villassa.

10 % alennusta ensimmäisestä tilauksestasi

Kun tilaat uutiskirjeemme. Samalla saat tietoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi.

Hyväksy markkinoinnin evästeet, niin voit tilata uutiskirjeemme

Muuta asetuksiasi

DILLING on tanskalainen perheyritys, joka on valmistanut jo sukupolvien ajan lämpimiä luomuvillaisia tuotteita. Nykyään valmistamme koko perheen luomulaatuisia merinovilla- ja puuvillavaatteita neljättä sukupolvea edustavan Morten Dillingin johdolla. Luomumateriaaleista valmistettujen alusvaatteidemme hinnat ovat maltillisia, koska ostat tuotteet suoraan valmistajalta.

Verkkokaupastamme löydät pehmeitä, hengittäviä ja allergiaystävällisiä vaatteita. Ne on valmistettu luonnonmateriaaleista ilman haitallisia kemikaaleja, hyvissä työoloissa Euroopan rajojen sisällä.

Useimmilla tuotteillamme on pohjoismainen Joutsenmerkki, ja ne värjätään hellävaraisesti DILLINGin omassa värjäämössä Tanskassa.

Löydät DILLINGin tuotteita seuraavista maista: dk.dilling.comdilling.dedilling.sedilling.nluk.dilling.comdilling.frno.dilling.com.