Lanoliini villanpesuaineessa – hyvä vai huono asia?

Googlaamalla löydät paljon erilaisia vastauksia siihen, miten hoidat parhaiten villavaatteitasi. Yksi neuvo toistuu usein, nimittäin suositus valita lanoliinia sisältävä pesuaine – tai jopa antaa villavaatteellesi lanoliinikäsittely.

Tästä olemme eri mieltä, kun kyseessä ovat villa-alusvaatteet. Miksi? Tätä asiaa haluamme nyt avata blogissamme.

Mitä lanoliini on?

Lyhyesti lanoliini on lampaan ihon erittämää rasvaa, joka suojaa villaa (ja myös lammasta) ympäristöltä. Lanoliini uutetaan lampaanvillasta ja sitä on käytetty erilaisten ihonhoitotuotteiden ainesosana jo vuosisatojen ajan. Lanoliinilla on vettähylkivä ominaisuus, joka – sen lisäksi, että suojaa lammasta ympäristöltä – estää kosteuden haihtumisen iholta, pitäen ihon miellyttävän pehmeänä. Nyt päästään tämän blogin ytimeen, eli miksi lanoliinia sisältävää pesuainetta ei tulisi käyttää villa-alusvaatteisiin.


Lanoliini alusvaatteille – huono ajatus

DILLINGiltä saamasi villa-alusvaatteet eivät sisällä lanoliinia, koska lanoliinin vettähylkivä ominaisuus vaikeuttaisi villan käsittelyä ja värjäystä. Vettähylkivä ominaisuus estää väriaineen tunkeutumisen villakuituun. Tästä syystä lanoliini pestään pois ennen värjäysprosessia. Jos lanoliinia lisätään villaan uudestaan pesuaineen muodossa, villa muuttuu jälleen vettähylkiväksi, vaikeuttaen näin villan kykyä imeä kosteutta ja hikeä keholta. Tämä on todella sääli, sillä villalla on uskomaton kyky sitoa kosteutta jopa 33 % omasta painostaan, tuntumatta kuitenkaan märältä. Tämä on yksi niistä ominaisuuksista, joka tekee villasta fantastisen materiaalin urheiluun ja ulkoiluun, sillä villa pitää kehon kuivana ja lämpimänä – myös taukojen aikana. Mutta tätä ominaisuutta ylläpidetään vain ilman lanoliinia. Tästä syystä suosittelemme alusvaatteille ja aluskerrastoille villanpesuainetta, joka ei sisällä lanoliinia.


Lanoliini uloimmille villakerroksille – hyvä ajatus

Jos villa-alusvaatteita ei kerran tulisi pestä lanoliinilla, miksi tätä neuvoa toistetaan? Haluamme tehdä selväksi, ettei lanoliini aina ole huono vaihtoehto villalle. Lanoliinia sisältävä villanpesuaine on hyvä sellaisille villavaatteille, joita käytetään uloimpana vaatekerroksena. Esimerkiksi vettähylkivä ominaisuus voi olla oikein mukava lisä käyttäessäsi isoa villaneuletta tai villatakkia ulkoillessasi.

10 % alennusta ensimmäisestä tilauksestasi

Kun tilaat uutiskirjeemme. Samalla saat tietoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi.

Hyväksy markkinoinnin evästeet, niin voit tilata uutiskirjeemme

Muuta asetuksiasi

DILLING Underwear on tanskalainen perheyritys, jolla on pitkät perinteet ekologisten alusvaatteiden valmistuksessa. Neljän sukupolven ajan olemme valmistaneet alusvaatteita koko perheelle – EU-sääntöjä noudattaen ja ilman haitallisia kemikaaleja. Ekologiset alusvaatteemme ovat edullisia, koska asioit suoraan valmistajan kanssa.

DILLINGin verkkokaupasta löydät mukavat ja tyylikkäät alusvaatteet parhaista materiaaleista, esimerkiksi ekopuuvillasta. Meiltä löydät myös naisten toppeja ja miesten alusvaatteita. Ekologisesta merinovillasta valmistetut alusvaatteemme käsittelemme erityisen hellävaraisesti. Ulkoilma-aktiviteetteihin tarjoamme kosteutta imeviä, hengittäviä teknisiä alusasuja, jotka eivät sisällä haitallisia aineita.

Sesongit ja kategoriat – Hiihtoalusasut, Termoalusasut, Metsästys- & Kalastusvaatteet, Joogavaatteet, Lenkkeily- ja urheilualusvaatteet, UV-suojavaatteet, Villaiset yöasut, Perusvaatteet.

Haluatko tilata tuotteita muualle kuin Suomeen? DILLINGin ylellisiä merinovilla-alusvaatteita myyvä verkkokauppa löytyy myös näistä maista: dk.dilling.comdilling.dedilling.sedilling.nluk.dilling.comdilling.frno.dilling.com.

Löydä DILLING – ekologiset alusvaatteet, jotka näyttävät ja tuntuvat hyvältä. Lisätietoja löydät blogistamme.