Vinkit kestävämpään elämäntapaan


Monet meistä haluavat elää ympäristöä säästäen, mutta muutoksen aloittaminen voi tuntua jopa ylivoimaiselta. Siksi me DILLINGiltä olimme yhteydessä Johanneen, joka on yksi Sustain Daily -blogin kirjoittajista. Hän tuntee tien kohti kestävämpää elämäntapaa ja hän on ystävällisesti jakanut parhaat vinkkinsä kanssamme.


Vinkit kestävämpään elämäntapaan


Miten aloitit elämäntaparemontin kohti kestävämpiä tapoja? Mikä motivoi sinua?

Minut on kasvatettu ajattelemaan ympäristöystävällisesti jo lapsesta asti, mutta useiden vuosien ajan en pitänyt asiaa tärkeänä. En esimerkiksi halunnut lajitella jätteitä, koska koin sen olevan ajanhukkaa. Kun aloitin muotisuunnittelijan opinnot, sain paljon tietoa kestävästä tuotannosta tai oikeastaan sen puutteesta muotiteollisuudessa. Opin myös, että ympäristön olosuhteet ja sosiaaliset olosuhteet nivoutuvat yhteen ja kyseessä on sama kamppailu. Tämä motivoi minua aloittamaan. Tänä päivänä löydän aina aikaa lajitella jätteeni, ostaa kestävästi tuotettuja vaatteita ja uutta huonetta sisustaessani etsin aina ensin käytettyjä tavaroita kirpputoreilta – vain muutamia asioita mainitakseni.

Se mikä sai minut todella aloittamaan, oli tieto puuvillan viljelijöiden olosuhteista Intiassa. Kuinka he kulkevat pelloilla paljain jaloin ja kädet suojaamattomina ja ruiskuttavat myrkkyjä kasveihin. Yleensäkin kaikki muoviteollisuuden huonot olosuhteet saivat minut todella vihaiseksi. Joten päätin, etten koskaan enää osta tavanomaista puuvillaa, ja siitä se sitten lähti liikkeelle – lumivyöryn lailla.


Suosittelisitko muita aloittamaan samalla tavalla?

En välttämättä. Olen aina ollut sitä mieltä, että jokaisen tulisi aloittaa siitä aiheesta, joka kiinnostaa eniten. Minä opiskelin tutkinnon vaatteiden ja muodin parista, joten luonnollisesti tämä aihe kiinnosti eniten. Jos tämä aihe on myös lähellä sinua, kannattaa ehdottomasti aloittaa samalla tavalla. Jos taas ei, selvitä mikä aihealue kiinnostaa sinua ja katsele dokumentteja tai lue kirjoja aiheesta.

Mikä olisi sinun neuvosi meille, jotka haluavat elää ympäristöä säästäen – mutta elämäntapojen muuttaminen tuntuu jotenkin ylivoimaiselta?

Aloita yhdestä asiasta, sellaisesta, josta saat itsellesi hyvän mielen. Voi olla jännittävää asettaa itselleen uusia haasteita jollekin tietylle ajanjaksolle ja katsoa sitten, miten ne ovat vaikuttaneet sinuun. Voit esimerkiksi syödä kasvisruokaa viikon ajan. Tai olla ostamatta mitään kuukauteen. Kun aloittaa pienillä asioilla ja lyhyellä aikavälillä, voit antaa potkua suuremmille muutoksille. Koska tämä käynnistää tarvittavan ajatusprosessin, mutta ei tunnu niin ylivoimaiselta kuin sanoa etten enää koskaan osta uusia vaatteita.

Löytyykö sinulta konkreettisia vinkkejä kestävämpään elämäntapaan?

•    Kun tarvitset jotain, aloita aina Käytetyn tavaran kaupoista.
•    Lajittele jätteesi. Se voi tuntua pieneltä asialta, mutta jokainen kierrätetty alumiinitölkki on jo suuri säästö.
•    Pyöräile aina kun mahdollista.
•    Tarkkaile omaa kulutustasi: voitko vaihtaa tuulisähköön, vastuullisempaan pankkiin tai operaattoriin, joka tukee hyväntekeväisyyttä?