Värjäämömestari Birthe – työni ympäristöystävällisellä värjäämöllä


Värjäämömestari Birthe Jensen on työskennellyt ympäristöystävällisellä värjäämöllämme jo vuodesta 1983 lähtien ja hän on ollut osa kehitystä kohti ympäristöystävällisempää tuotantoa – itse asiassa kaikki alkoi hänestä. Hän kertoo meille työstään värjäämön päällikkönä ja siitä, mikä erottaa värjäämömme muista.


Värjäämömestari Birthe – työni ympäristöystävällisellä värjäämöllä


Mitä värjäämömestari tekee?

Suunnittelen kaavoja värjättäville materiaaleille. Periaatteessa luon siis värien reseptit ja määritän, kuinka paljon kutakin komponenttia lisätään, jotta päästään haluttuun väriin. Kaikki alkaa suunnittelijastamme, Annasta, joka kertoo haluavansa uuden värin ja sitten minä astun kuvioon. Vuosien kokemuksella minulla on hyvä tuntuma siitä, mistä aloitan ja usein ensimmäinen kokeilu onkin melko osuva arvaus. 90 % väreistämme koostuu kolmesta samasta komponentista: punaisesta, sinisestä ja keltaisesta.

Milloin aloitit värjäämömestarina?

Aloitin työt vuonna 1974 ja vuonna 1983 aloitin L.P. Hansen textilfarveri AS:ssä. Kun aloitin L.P. Hansenilla, elimme aikaa, jolloin monia värjäämöjä Tanskassa ja koko Euroopassa lakkautettiin ja tiesimme, että selviytyäksemme alalla meidän olisi kehityttävä – tehtävä jotain aivan eri tavalla kuin muut. Aloitimme tämän tehtävän yhteistyössä Novo Nordiskin kanssa, koska halusimme luoda entsyymin, joka estäisi puuvillan nyppyyntymisen. Sana levisi nopeasti ja muut värjäämöt kopioivat menetelmän. Halusimme myös kehittää entsyymin, jolla voisimme poistaa villan kutittavat karvat ympäristöystävällisesti ja saada villasta pehmeän ja miellyttävän käyttää. Saavutimme tämänkin tavoitteemme yhteistyössä Novo Nordiskin kanssa, mutta tällä kertaa me kehitimme reseptin.

Mikä käynnisti kehityksen kohti ympäristöystävällisempää tuotantoa?

Vuonna 1985 minulla todettiin allergia joillekin tuotannossa käytetyille kemikaaleille. Se sai minut ajattelemaan: jos minä voin tulla allergiseksi, niin voi käydä kenelle tahansa. Joten vuonna 1985 käynnistimme työn kohti allergiaystävällistä värjäämöä.

Miten värjäämömestarina varmistat, että väriaineet eivät sisällä mitään haitallista?

Käytän aina Joutsenmerkkiä oppaanani. Meitä ei säännellä REACH-asetuksella, koska olemme pieni yritys. Varmistan kuitenkin aina, että toimittajamme kuuluvat REACH-asetuksen piiriin. Tutustun aina perusteellisesti tuotteen tietoihin ja vaadin toimittajiltamme asiakirjoja, jotka osoittavat, että värit täyttävät Pohjoismaisen Joutsenmerkin kriteerit.

Minkälaista on työskennellä ympäristöystävällisellä värjäämöllä?

Kokemukseni on, että jos värjäämöllä ei huomioida ympäristövaikutuksia ei siellä myöskään mietitä käytettyjä kemikaaleja – eikä sitä, mitä seurauksia niillä on ympäristölle tai niiden parissa työskenteleville ihmisille. Mielestäni on hyvä tietää, että se mitä vapautamme jätevesistöön ei saastuta ympäristöämme. Lisäksi niin minä kuin kollegani voimme työskennellä täällä ilman pelkoa allergioista.