Tina Lykkegaard – miten pidät parhaiten huolta ihostasi


Iho on suurin elimemme ja siksi on erityisen tärkeää hoitaa ihoa hyvin. Kysyimme tanskalaiselta kokeneelta holistiselta ihoterapeutilta Tina Lykkegaardilta: Mitä iholle tapahtuu, jos laiminlyömme ihonhoidon? Mikä on hänen paras neuvonsa ihon hoitamiseen? Ja miten pääsemme alkuun?


Tina Lykkegaard – miten pidät parhaiten huolta ihostasi


Miksi hyvä ihonhoito on tärkeää?

Monet eivät tule ajatelleeksi sitä, että iho on itseasiassa suurin elimemme. Iho myös imee itseensä kaiken – sen lisäksi mitä me hieromme iholle, myös vaatteista yllämme. Hyvin nopeasti iho paljastaa, jos emme pidä hyvää huolta itsestämme. Siinä näkyvät ruokatottumuksemme, elämäntapamme ja myös altistukset erilaisille mineraaliöljyille, jotka kertyvät kerrokseksi iholle. Mineraaliöljyjä löytyy usein voiteista (myös lasten) ja huulirasvoista ja ne voivat aiheuttaa iholle epäpuhtauksia tai vaikeuttaa kuivan ihon tai ihottuman paranemista, sillä iho ei kykene imemään itseensä mineraaliöljyjä.

Mitä keholle tapahtuu altistuessamme kemikaaleille?

On osoitettu, että haitalliset kemikaalit imeytyvät elimistöömme esim. hormonihäiriköiksi kutsutut kemikaalit, jotka vaikuttavat haitallisesti lisääntymiseemme. Tämä aiheuttaa elimistöllemme tarpeetonta rasitusta – elimistölle, jossa on jo muutenkin paljon meneillään. Elimistömme joutuu jatkuvasti puhdistamaan itseään erilaisista kuona-aineista ja toksiineista, joita saamme ruoasta (ei-orgaanisesta), ilmansaasteista, vaatteiden ja esimerkiksi lasten lelujen haitallisista kemikaaleista. Kun altistamme elimistömme erilaisten ihonhoitotuotteiden haitallisille kemikaaleille, elimistömme joutuu tekemään lisätyötä puhdistuakseen. Tämä lisää elimistön kuormitusta ja voi aiheuttaa esim. päänsärkyä, ruoansulatusongelmia, epäpuhtauksia iholle ja väsymystä.

Mitä kemikaaleja kannattaa välttää?

Itse vältän esimerkiksi mineraaliöljyjä, synteettisiä hajusteita, parabeeneja (muutamat ovat hyväksyttyjä), metyyli-isotiatsolinonia, synteettisiä värejä, triklosaania, ureaa ja alumiinia. Aikamoinen lista, mutta onneksi näitä ei esiinny luonnonmukaisissa tuotteissa. Parhaissa ekologisissa tuotteissa on ilmoitettu, kuinka suuri osa tuotteesta on ekologista tai luonnollista alkuperää. On hyvä tietää, että tuotetta voi kutsua ekologiseksi, kun sen sisällöstä vain 10-15 % on ekologista. Panostan itse tuotteisiin, jotka ovat 70–99-prosenttisesti ekologisista tai luonnollisista ainesosista.

Mikä on paras neuvosi meille, jotka haluavat pitää parempaa huolta ihostamme – mutta ajatus kaikkien tottumuksiemme muuttamisesta tuntuu hieman ylivoimaiselta?

Aloita hitaasti, kaikkea ei pidä muuttaa kerralla. Kokemukseni on, että asiakkaideni ruoansulatus on parantunut jo sillä yksinkertaisella muutoksella, että he nauttivat yhden smoothien päivässä. Useimmiten kyse on liian vähäisestä vihannesten saannista, enkä nyt tarkoita jäävuorisalaattia (joka on oikeastaan vettä), vaan kaalia, juureksia ja vihersalaattia kuten pinaattia ja rucolaa. Myös valkosipuli, inkivääri ja sitruuna ovat hyvä lisä ja kaikki nämä hyvät ainekset saa helposti ”piilotettua” smoothien sekaan ja ruoansulatuksemme kiittää. Nauti myös paljon terveellistä rasvaa avokadosta, kylmäpuristetusta oliiviöljystä, kookosöljystä, hampunsiemenistä, pähkinöistä ja siemenistä. Muista myös juoda vettä! Se on helppoa ja sinulle hyödyllistä. Keho tarvitsee vettä, jotta se kykenee puhdistautumaan (ja virvoitusjuomia, kivennäisvesiä, kahvia, energiajuomia jne. ei lasketa). Suositus on juoda 1–2 litraa päivässä – ja voit tehdä vedestä maukkaampaa ja helposti imeytyvää lisäämällä siihen esim. hieman kurkkua, sitruunaa tai inkivääriä. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, muista rentoutua. Nykyään olemme niin kiireisiä ja juoksemme jatkuvasti paikasta toiseen. Pidä tauko ja nauti luonnosta – hengitä syvään, vatsaan saakka ja anna kehollesi rauhallisuuden tunne. Stressistä on suurta haittaa terveelle iholle.