4 helppoa vinkkiä: kuinka säilytät villa-alusvaatteesi oikein ja vältät vaatekoit

Lämpimämpi sää on saapunut, ja on aika pakata pois paksuimmat villavaatteet. Tässä sinulle neljä vinkkiä villan varastoimiseen parhaalla mahdollisella tavalla.


On suuri sääli kaivaa esiin villavaatteet lämpimän kesän jälkeen, vain todetakseen, että vaatekoit ovat tehneet tuhojaan säilytyksen aikana.

Onneksi voit estää näiden pikku tuholaisten touhut muutamalla yksinkertaisella jujulla.

4 eenvoudige adviezen: hoe je jouw wollen ondergoed op de juiste manier opbergt en zo mot voorkomt


1. Pese vaatteet

Villavaatteita ei tarvitse pestä usein, mutta ennen kuin pakkaat ne pois pidemmäksi aikaa, ne kannattaa aina pestä. Likaiset vaatteet ja bakteerit houkuttelevat vaatekoit paikalle, joten likaiset vaatteet lisäävät myös riskiä näiden ei-toivottujen vieraiden saapumiseen. Lisäksi hajuvesi, deodorantti ja kosteusemulsio voivat jättää pysyviä tahroja vaatteisiin.


2. Säilytä villavaatteet laatikoissa tai pusseissa

Hyvä tapa estää vaatekoiden hyökkäykset on yksinkertaisesti varmistaa, etteivät ne pääse vaatteisiin käsiksi. Säilytä villavaattet siis suljetuissa muovipusseissa tai muovisissa laatikoissa, ja varmista, että ne on tiiviisti suljettu – tämän pitäisi pitää hyönteiset loitolla.


3. Lisää tuoksua

Sitruunalla ja laventelilla on useita hyviä ominaisuuksia. Ne tuoksuvat hyvälle – mutta myös pitävät vaatekoit loitolla. Siksi ei ole lainkaan huono idea askarrella vaatteiden joukkoon pieni kangaspussi, jonka sisällä on kuivatettua sitruunankuorta ja laventelikukkia. Säilytä sitä yhdessä vaatteiden kanssa suljetussa muovipussissa tai laatikossa. Näin pidät vaatekoit loitolla, ja syksyllä, kun otat ne säilytyksestä, saat ihanan tuoksun kaupan päälle.


4. Varastoi vaatteet kuivassa paikassa

Tämä saattaa olla itsestäänselvää, mutta on tietysti tärkeää säilyttää villavaatteet kuivassa paikassa. Tämä ei liity koiperhosiin, mutta jos varastoit villasi esimerkiksi kosteassa kellarissa, niihin voi ilmestyä hometta.

Mutta, mutta – mutta älä pakkaa pois kaikkia villa-alusvaatteita, sillä villa sopii hyvin myös kesäkäyttöön.


4 eenvoudige adviezen: hoe je jouw wollen ondergoed op de juiste manier opbergt en zo mot voorkomt

Tältä näyttää, kun vaatekoi on poikennut kylään.


TULIKO KOIPERHONEN JO VIERAILULLE?

Jos vaatteet näyttävät kuten yllä olevassa kuvassa, vaatekoi on todennäköisesti pistäytynyt vierailulle. Tämä on valitettavaa, mutta sitä todella tapahtuu. Kun havaitset vaatteissa koin tekemän reiän, pese vaatteet välittömästi ja ripusta ne kuivumaan. Kun vaatteet ovat täysin kuivuneet, laita ne ilmatiiviiseen pussiin. Koiperhosen toukka ei selviä ilman happea pussissa. Jotkut laittavat vaatteet vielä varmuuden vuoksi pakastimeen. Imuroi tai pese villavaatteidesi säilytyspaikka. Jos löydät vaatteissasi usein vaatekoin tekemiä reikiä, voi olla hyvä idea hankkia koiansa – esimerkiksi myrkytön liima-ansa.