Joutsenmerkki – takuu mistä?

Me DILLINGillä olemme ylpeitä meille jälleen kerran myönnetystä Joutsenmerkistä  – mutta mitä se tarkoittaa kuluttajalle? 

Suurin osa on kuullut Joutsenmerkistä, mutta vain osa tietää mitä se oikeasti merkitsee. Siksi haluamme kertoa mitä Joutsenmerkki konkreettisesti meille merkitsee ekologisten alusvaatteiden valmistajana.

Jotta alusvaatetuotannon saa sertifioitua Joutsenmerkillä, täytyy valmistajan täyttää kaikki viisi kriteeriä – näitä valvotaan vähintään kerran vuodessa:
 

  • Arvoketju
  • Raakamateriaalit
  • Väriaineet ja kemikaalit
  • Työolosuhteet
  • Säilyvyysaika

SJoutsenmerkki – takuu mistä??


Kuka, mitä, miten
Joutsenmerkki vaatii, että koko arvoketju on läpinäkyvä. Meille tämä tarkoittaa, että tiedämme mistä ekologinen merinovilla ja puuvilla tulevat, ja tiedämme missä ja miten se keritään, kudotaan, värjätään, leikataan ja ommellaan, pakataan ja kuljetetaan, ja mistä se viimeisenä lähetetään.


Ei ekologinen merkki, vaan ympäristömerkki
Raakamateriaalin huomioon ottaen on tärkeää mainita, ettei Joutsenmerkki ole ekologinen merkki, vaan ympäristömerkki. Saadakseen Joutsenmerkin tekstiilituotannolle, täytyy 10 % raakamateriaalista olla ekologisesti tuotettua. DILLING täyttää nämä kriteerit täysin, koska puuvilla- ja merinovilla-alusvaatteissa käyttämämme raakamateriaalit ovat 100 % ekologisia.


Mikä erottaa meidät muusta alusvaatetuotannosta?
Joutsenmerkki asettaa korkeat kriteerit väriaineille ja kemikaaleille. On esimerkiksi kiellettyä käyttää tuotannossa raskasmetalleja tai kloorikäsittelyä (Superwash). Nämä korkeat kriteerit on asetettu sekä ympäristön että terveytesi hyväksi, koska tekstiilialalla käytetään kemikaaleja ja väriaineita, joiden tiedetään häiritsevän hormonitoimintaa, aiheuttavan allergiaa ja olevan syöpävaarallisia – oletamme, että suurin osa ei halua sellaisia kemikaaleja alusvaatteisiinsa tai pohjavesiin.


Ei lapsityövoimaa
Joutsenmerkki asettaa kriteerit myös työolosuhteille. DILLING ei vain varmista, että työolosuhteet pääkonttorilla Tanskassa ovat kunnossa, vaan valvomme työolosuhteita koko tuotantoketjussa. Olemme varmistaneet tämän pitämällä tuotantomme EU:n sisällä.


Laadunvarmistus
Luonnollisesti pidämme näitä elementtejä arvoketjussamme mielenkiitoisina, mutta toivottavasti myös sinä huomaat eron ja sen, että kriteerit todella täyttyvät Joutsenmerkittyjä tuotteitamme ostaessasi. Joutsenmerkki vaatii nimittäin, että alusvaatteet ovat kestäviä ja värit pysyvät.