Ympäristöystävällinen värjäämöHyvin maanläheisinä emme koe tarvetta heitellä ilmaan hienoja sanoja ylpeilläksemme. Mutta ajattelemme ylpeydellä värjäämöämme Tanskassa. Värjäämöllämme käytämme vain puhtaimpia väriaineita ja kemikaaleja, mikä myös tarkoittaa, että värjäämömme on ainoa Tanskassa, joka on saanut Pohjoismaisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin. Siitä olemme kyllä melko ylpeitä.

Sillä on merkitystä niin ympäristölle, tuotantoketjumme työntekijöille kuin sinulle, joka käytät vaatteita ihoasi vasten. Lue lisää aiheesta alta.
Merkitys sinulle
Emme käytä haitallisia kemikaaleja värjäämöllämme. Siksi vaatteemme soveltuvat hyvin herkälle iholle. Asiakkaamme ovat myös vahvistaneet tämän ja jakavat omia tarinoitaan kanssamme aina aika ajoin. Esimerkiksi Ann-Lise, joka on kärsinyt alusvaatteiden aiheuttamista allergisista reaktioista. Lähetimme hänelle testattavaksi ekologisia puuvillatuotteitamme ja ne eivät aiheuttaneet hänelle ongelmia allergisen ihottuman kanssa. Meistä on aina mahtava kuulla, että sillä mitä teemme on todella merkitystä. Tämä myös osoittaa meille, että valitsemamme suuntaus on oikea.

Voit lukea Ann-Lisen kokemuksesta täällä: Allergiaystävälliset alusvaatteet.

Merkitys työntekijöille
Muutos ympäristöystävälliseen suuntaan sai tosiasiassa alkunsa värjäämön päällikön, Birthen tultua allergiseksi formaldehydille. Siitä syntyi ajatus, että jos kerran Birthe voi saada allergian, niin miksi sama ei voisi tapahtua kenelle tahansa, jotka ostavat ja käyttävät vaatteitamme. Siksi päätimme etsiä parempia vaihtoehtoja ja lopettaa haitallisten kemikaalien käytön, yksi kerrallaan. Tämä tarkoitti myös sitä, että Birthellä oli mahdollisuus jatkaa värjäämön päällikkönä ilman, että hänen tarvitsi murehtia allergisista reaktioista – ja myös sitä, että värjäämömme saavutti vuoteen 2010 mennessä Joutsenmerkin korkeat vaatimukset.

Merkitys ympäristölle
Markkinoilta löytyy paljon erilaisia väriaineita, mutta me olemme harkiten valinneet tuotantoomme vain Joutsenmerkin hyväksymät väriaineet, jotka eivät sisällä haitallisia kemikaaleja. Emme myöskään käytä raskasmetalleja tuotannossamme ja sen vuoksi voimme tarjota vain rajoitetusti värejä. Tämä on kuitenkin valinta, johon olemme tyytyväisiä. Meille on tärkeämpää ympäristöajattelun lisäksi varmistaa, ettei kukaan saa allergisia reaktioita valmistamistamme alusvaatteista.

Tämä saattaa kuulostaa hieman yksitoikkoiselta, mutta joka tapauksessa haluamme kertoa, mikä tekee meidän värjäämöstämme niin erityisen. Vuosien varrella olemme oppineet käsittelemään villamme ilman Superwash-käsittelyä ja raskasmetalleja. Emme ole löytäneet toista toimijaa, joka tekisi näin. Superwash on käsittely, jossa villa saadaan paremmin pesua kestäväksi ja varmistetaan ettei villa myöskään kutistu. Valitettavasti tämän käsittelyn seurauksena jätevesien mukana poistuu runsaasti ympäristölle haitallista klooria (AOX). Raskasmetallit voivat myös olla ongelmallisia sekä luonnolle että ihmiselle, koska ne kerääntyvät elimistöön ja luontoon. Olemme todella onnellisia, että voimme valmistaa ekologisia alusvaatteita ilman näitä menettelytapoja. Tämä näkyy myös puolueettomissa jätevesitesteissämme jotka osoittavat, että jätevesien raskasmetallien määrä jää alle juomavedelle asetetun turvallisen raja-arvon.LUE LISÄÄ YMPÄRISTÖ SÄÄSTÄVÄ