Eläinten hyvinvointiMe DILLINGillä haluamme tarjota hyvät työolosuhteet jokaiselle tuotantoketjussamme – eikä vähiten lampaille, jotka tuottavat meille erinomaista merinovillaa. Siksi kaikki merinovillamme on ekologista ja tulee Argentiinan Patagoniasta.

Kuvan on ottanut toimitusjohtajamme Morten Dilling, vieraillessaan luomuviljelijöidemme luona. Sertifikaatit ovat tärkeitä, mutta on myös hyvä käydä toteamassa asiat omin silmin. Jos haluat tutustua lähemmin hänen matkaansa, poikkea blogiin: Seuraa DILLINGiä Patagoniaan Argentiinaan.

Mutta eläinten hyvinvointi oli se mistä aloitimme. Alle olemme keränneet vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin lampaiden hyvinvoinnista.

Tila ja ravinto.
Argentiinassa tilojen välimatkat ovat pitkiä. Lampailla on siksi laajat aukeat laidunalueet, jotka myös tarjoavat luonnollisen ravinnon lampaille. Vesi pumpataan lampaille joko aurinko- tai tuulienergian avulla.

Vieroitus
Kun karitsa on noin 100 päivää vanha se vieroitetaan uuhesta. Tuossa ajassa se oppii selviämään itsekseen eikä tarvitse enää uuhen maitoa. Vieroitus on täysin luonnollinen prosessi molemmille, koska uuhen maidontuotanto myös näin loppuu. Karitsa laitetaan pariksi päiväksi omaan karsinaan, jossa sitä tarkkaillaan, ja varmistetaan ettei uusi tilanne ole sille liian stressaava.

Hännän typistys
Argentiinassa hännän typistys on normaalikäytäntö. Sadekaudella maa on jatkuvasti litimärkä ja kura sekä jätökset kertyvät helposti hännän ympärille takuiksi. Kun tämä massa kuivuu, se saattaa heikentää verenkiertoa ja johtaa vaarallisiin tulehduksiin. Näiden ongelmien välttämiseksi, lampaan häntä typistetään jo nuorella iällä. Tämä tehdään kipua minimoivalla erikoislaitteella, ja haava suljetaan heti siten, ettei se vuoda lainkaan verta.

Mulesing
Villantuotannossa käytetty mulesing-leikkaus on saanut paljon huomiota mediassa. Mulesing on lyhykäisyydessään leikkaus, jossa lampailta leikataan peräaukon kohdalta irti ihoa ja villaa. Lampaita ei puuduteta erittäin kivuliaan toimenpiteen aikana. Mulesing on tavallisinta Australiassa ja sillä pyritään estämään loiskärpästen aiheuttamat vaivat. Leikkauksella estetään loiskärpästen muniminen ja kuoriutuminen lampaan peräaukolle, mikä aiheuttaisi mm. infektioita lampaille.

Mulesing-metodia ei käytetä lainkaan Argentiinassa , koska siellä ei esiinny kyseisiä loiskärpäsiä.
Kastraatio
Lammastiloilla on välttämätöntä kastroida pässikaritsat ja siihen on kolme syytä. Ensimmäiseksi tämä auttaa ylläpitämään järjestystä tilalla. Pässit tekevät ympäristön paljon aggressiivisemmaksi, ja ne myös usein hyppivät aitojen yli. Jos tilalla on paljon pässejä, ne lisäävät yleistä levottomuutta.

Toiseksi se voi tietää ongelmia, jos pässi hyppää aidan yli laitumelle, jossa on uuhia. Tämä voi johtaa siihen, että kartisoja syntyy niille sopimattomaan vuodenaikaan, esimerkiksi kun on liian kylmää tai kuivaa. Tällöin karitsan on vaikea selviytyä ja osa niistä kuolee. Jotta eläimet voivat hyvin, on tärkeää, että karitsat syntyvät keväällä, jolloin ilmasto on niille suotuisa, ja lampailla on riittävästi rehua maidon tuotantoa ajatellen.

Jokaisessa laumassa on siksi vain 5 prosenttia pässejä ja ne pidetään erillisissä karsinoissaan. Tällä tavalla voidaan valita parhaat yksilöt jalostukseen ja saada parasta mahdollista villaa, ja lisäksi voidaan minimoida riski terveysongelmille.

Kastraatio toteutetaan kiinnittämällä tiukka kumirengas kiveksiin, mikä estää verenkierron alueelle. Tällä metodilla alueelta häviää nopeasti tunto ja siksi se on menetelmänä vähiten kivuliain. Tämän lisäksi menetelmällä ei synny haavoja, jotka olisivat alttiita kärpäsille ja erilaisille infektioille.

Kerintä
Jotta saamme hienoja villavaatteita, lammas täytyy ensin keritä. Argentiinassa lampaille jätetään kuitenkin lyhyt karva, joka suojaa toimenpiteen aiheuttamilta vahingoilta, mutta myös paleltumiselta. Lampaat keritään kerran vuodessa, jo ihan siitäkin syystä, että muuten lampaat kärsisivät ylipainosta ja kesän kuumuudesta.

Teurastus
Lampaan ollessa 4-6-vuotias, ne alkavat menettää hampaitaan ja tämä saattaa heikentää niiden terveydentilaa, koska laiduntaminen ja itsenäinen ravinnonsaanti hankaloituu. Lihateollisuus on luonnollinen ja tärkeä osa Argentiinaa. Tiloilla teurastetaan lähinnä omiin tarpeisiin, mutta suurin osa eläimistä lähetetään teurastamoille. Molemmissa tapauksissa toimitaan niin, että eläin ei kärsisi. Tiloilla eläin eristetään muista eläimistä ennen teurastusta, ja tapetaan veitsellä. Teurastamoilla eläin ammutaan.

Toimittajamme Argentiinassa pitää lampaita 6-vuotiaaksi saakka, ja sen jälkeen ne menevät teurastamolle tai myydään paikallisille viljelijöille, missä ne saavat jatkaa viheriöillä laiduntamista vielä seuraavat 1–2 vuotta.

Haluatko tietää enemmän? Tutustu argentiinalaiseen toimittajaamme Fuhrmanniin.


LUE LISÄÄ YMPÄRISTÖ SÄÄSTÄVÄ