Filosofiamme puhtaasta tuotannosta

Vår filosofi om en ren produktion
Vår filosofi om en ren produktion

 

Otamme vastuumme vakavastiMonet yritykset profiloituvat tänä päivänä puhtaana ja ympäristöystävällisenä. Sen sanominen on yksinkertaista, mutta sen osoittaminen ei niinkään. Meille alusvaatteiden valmistajana tämä tarkoittaa, että koko arvoketju tavoittelee niin puhdasta ja ympäristöystävällistä tuotantoa kuin mahdollista. Se ei ole itsestäänselvyys alallamme:

 

 • Puuvillaviljelykset kattavat viisi prosenttia maailman viljelyalasta, mutta niihin käytetään lähemmäs 25 prosenttia koko maailman torjunta-aineista.
 • Joissain paikoissa tehdään edelleen kivuliaita leikkauksia lampaille. Toimenpide tehdään ilman puudutusta, ja siinä lampaan peräpäästä poistetaan ihoa, jolla estetään loiskärpästen muniminen.
 • Kemikaalit saastuttavat pohjavesiä ja vesistöjä.
 • Useiden väriaineiden epäillään olevan syöpävaarallisia.
 • Saksalainen ympäristöinstituutti tutki yhdet mustat rintaliivit ja niistä tunnistettiin yli 400 eri kemikaalia
 • Lisäksi Aasiassa huolestuttavat työolosuhteet, jotka ovat vielä kaukana täällä tuntemistamme.

Me emme halua olla osa tällaista tekstiilituotantoa. Me DILLINGillä olemme valinneet aivan erilaisen tien:

 

 • MATERIAALIN ALKUPERÄ
  Käytämme vain ekologista lankaa, niin kauan kuin se on mahdollista. Valtaosa villa- ja puuvilla-alusvaatteistamme on valmistettu ekologisista jalostamattomista materiaaleista. Joistain materiaaleista ei saada niin ekologisia – esimerkiksi erityisen hieno ja pehmeä villa – tästä huolimatta DILLING antaa suuren arvon materiaalin alkuperälle ja erityisesti terveille ja ympäristöä säästäville valinnoille.

  Ekologiset tuotteemme tunnistat vihreästä "EKO"-merkistä tuotekuvan oikeassa kulmassa. Nämä tuotteet on valmistettu joko 100 % ekologisesta villasta, 100 % ekologisesta puuvillasta tai 95 % ekologisesta puuvillasta ja 5 % elastaanista. Sukkien materiaali on 80 % ekologista villaa/puuvilla, 17 % polyamidia ja 3 % elastaania.

  Filosofiamme puhtaan tuotannon takana
   
 • ELÄINTEN HYVINVOINTI
  Meille DILLINGillä on erityisen tärkeää meille villaa tuottavien lampaiden hyvinvointi. Kaikki meidän merinovillamme on siksi GOTS-sertifioitua ja tuotetaan Patagoniassa Argentiinassa. Jäljempää voit lukea lisää näistä olosuhteista.

  Tila ja ravinto
  Argentiinassa tilojen välimatkat ovat pitkiä. Lampailla on siksi laajat aukeat laidunalueet, jotka myös tarjoavat luonnollisen ravinnon lampaille. Vesi pumpataan lampaille joko aurinko- tai tuulienergian avulla.

  Vieroitus
  Kun karitsa on noin 100 päivää vanha se vieroitetaan uuhesta. Tuossa ajassa se oppii selviämään itsekseen eikä tarvitse enää uuhen maitoa. Vieroitus on täysin luonnollinen prosessi molemmille, koska uuhen maidontuotanto myös näin loppuu. Karitsa laitetaan pariksi päiväksi omaan karsinaan, jossa sitä tarkkaillaan, ja varmistetaan ettei uusi tilanne ole sille liian stressaava.

  Hännän typistys
  Argentiinassa hännän typistys on normaalikäytäntö. Sadekaudella maa on jatkuvasti litimärkä ja kura sekä jätökset kertyvät helposti hännän ympärille takuiksi. Kun tämä massa kuivuu, se saattaa heikentää verenkiertoa ja johtaa vaarallisiin tulehduksiin. Näiden ongelmien välttämiseksi, lampaan häntä typistetään jo nuorella iällä. Tämä tehdään kipua minimoivalla erikoislaitteella, ja haava suljetaan heti siten, ettei se vuoda lainkaan verta.

  Mulesing
  Villantuotannossa käytetty mulesing-leikkaus on saanut paljon huomiota mediassa. Mulesing on lyhykäisyydessään leikkaus, jossa lampailta leikataan peräaukon kohdalta irti ihoa ja villaa. Lampaita ei puuduteta erittäin kivuliaan toimenpiteen aikana. Mulesing on tavallisinta Australiassa ja sillä pyritään estämään loiskärpästen aiheuttamat vaivat. Leikkauksella estetään loiskärpästen muniminen ja kuoriutuminen lampaan peräaukolle, mikä aiheuttaisi mm. infektioita lampaille.

  Mulesing-metodia ei käytetä lainkaan Argentiinassa , koska siellä ei esiinny kyseisiä loiskärpäsiä.

  Kastraatio
  Lammastiloilla on välttämätöntä kastroida pässikaritsat ja siihen on kolme syytä. Ensimmäiseksi tämä auttaa ylläpitämään järjestystä tilalla. Pässit tekevät ympäristön paljon aggressiivisemmaksi, ja ne myös usein hyppivät aitojen yli. Jos tilalla on paljon pässejä, ne lisäävät yleistä levottomuutta.

  Toiseksi se voi tietää ongelmia, jos pässi hyppää aidan yli laitumelle, jossa on uuhia. Tämä voi johtaa siihen, että kartisoja syntyy niille sopimattomaan vuodenaikaan, esimerkiksi kun on liian kylmää tai kuivaa. Tällöin karitsan on vaikea selviytyä ja osa niistä kuolee. Jotta eläimet voivat hyvin, on tärkeää, että karitsat syntyvät keväällä, jolloin ilmasto on niille suotuisa, ja lampailla on riittävästi rehua maidon tuotantoa ajatellen.

  Jokaisessa laumassa on siksi vain 5 prosenttia pässejä ja ne pidetään erillisissä karsinoissaan. Tällä tavalla voidaan valita parhaat yksilöt jalostukseen ja saada parasta mahdollista villaa, ja lisäksi voidaan minimoida riski terveysongelmille.

  Kastraatio toteutetaan kiinnittämällä tiukka kumirengas kiveksiin, mikä estää verenkierron alueelle. Tällä metodilla alueelta häviää nopeasti tunto ja siksi se on menetelmänä vähiten kivuliain. Tämän lisäksi menetelmällä ei synny haavoja, jotka olisivat alttiita kärpäsille ja erilaisille infektioille.

  Kerintä
  Jotta saamme hienoja villavaatteita, lammas täytyy ensin keritä. Argentiinassa lampaille jätetään kuitenkin lyhyt karva, joka suojaa toimenpiteen aiheuttamilta vahingoilta, mutta myös paleltumiselta.

  Teurastus
  Lihateollisuus on luonnollinen ja tärkeä osa Argentiinaa. Tiloilla teurastetaan lähinnä omiin tarpeisiin, mutta suurin osa eläimistä lähetetään teurastamoille. Molemmissa tapauksissa toimitaan niin, että eläin ei kärsisi. Tiloilla eläin eristetään muista eläimistä ennen teurastusta, ja tapetaan veitsellä. Teurastamoilla eläin ammutaan.
   
 • TUOTANTOKETJU
  Se voi olla itsestään selvää, mutta myös tietoinen valinta: Esiinnymme aina kunnioittavasti kaikkien toimittajiemme ja kumppaneidemme kanssa. Arvostamme heitä ja heidän palveluitaan, ja maksamme heille aina ajoissa. Olemme välittömästi yhteydessä, kun olemme tyytyväisiä tai kun haluamme jotain asiaa parannettavan. Olemme lisäksi erittäin kiinnostuneita pitkäkestoisesta yhteistyöstä. Näin toimimalla varmistamme ja säilytämme korkeat laatustandardimme.
   
 • TUOTANTOPOLKUMME
  Ekologiset langat ovat erinomaisia. Mutta me näemme tuotantopolun seuraavan vaiheen vähintään yhtä tärkeänä. Yksi niistä asioista, joka erottaa DILLINGin muista alusvaatevalmistajista, on tekstiilien värjääminen – valmiutemme tällä alueella ovat mahdollistaneet Joutsenmerkin tiukkojen kriteerien saavuttamisen. Markkinoilta löytyy lukuisia erilaisia väriaineita tekstiileille, mutta me olemme valinneet tuotantoomme vain Joutsenmerkityt haitallisista kemikaaleista vapaat väriaineet. Tämä sulkee pois yksittäiset värisävyt, mutta me voimme silti tarjota laajan valikoiman kauniita värejä, ja ympäristön ja asiakkaidemme terveydestä tinkimättä.

  Alusvaatteet koostuvat lisäksi usein langasta, napeista ja resoreista jne. Voi olla haasteellista löytää oikea yhteistyökumppani, joka yltää laatustandardeihimme ja samaan aikaan on vielä ympäristöystävällinen. Annamme paljon painoarvoa sertifioinneille ja teemme valintamme harkiten.
   
 • TUOTANTOPAIKKA
  Meille puhdas ja ympäristöystävällinen tuotanto merkitsee myös sitä, että kaikilla työntekijöillä on kohtuullinen palkka ja työolosuhteet ovat kunnossa. Ekologisten alusvaatteiden valmistus tapahtuu vain Euroopassa: Tanskassa meillä on oma ympäristösertifioitu tekstiilivärjäämö, samoin kuin Saksassa ja Liettuassa. Teemme tiivistä yhteistyötä leikkaajiemme ja ompelimoiden kanssa, ja varmistamme, että laatustandardejamme noudatetaan.
   
 • YMPÄRISTÖNSUOJELU
  DILLING fokusoi kestävään ja ympäristöystävälliseen tuotantoon. Valtaosa alusvaatteistamme ovat ekologisia ja ne värjätään puhtaasti Joutsenmerkin vaatimusten mukaisesti. Tämä tarkoittaa, ettei ekologista villaamme ole käsitelty tavanomaisen villan läpikäymällä klooripesulla ("Superwash"). Superwash-pesua käytetään parantamaan villan konepesunkestävyyttä ja estämään kutistumista. Valitettavasti tässä käsittelyssä osa kloorista (AOX) päätyy jätevesistöön ja vaikuttaa sitä kautta negatiivisesti ympäristöömme. Ekologisen malliston lisäksi tarjoamme myös perinteisiä tuotteita – mm. tuotteita korkealaatuisesta merinovillasta, joka on läpikäynyt Superwash-pesun. Näin teemme siitä yksinkertaisesti syystä, ettei kyseistä materiaalia ole mahdollista hankkia ekologisena ja tyydyttävän laatuisena. Kehitämme jatkuvasti tuotteitamme, jotta voimme tarjota asiakkaillemme ekologisia alusvaatteita parhaimmasta mahdollisesta laadusta.

  Koko valikoimamme ekologisia ja tavanomaisia alusvaatteita, käsitellään tanskalaisella värjäämöllämme, ilman haitallisia kemikaaleja tai väriaineita. Näin varmistamme, että tuotantomme on niin puhdasta, kuin mahdollista. Riippumattomat tutkimukset osoittavat, että raskasmetallien määrät jätevesissämme jäävät alle juomavedelle asetettujen raja-arvojen. Jätevesitestimme kertovat tavastamme toimia ja filosofiastamme puhtaasta tekstiilituotannosta.
   
 • SERTIFIKAATIT
  DILLING haluaa toimia läpinäkyvästi. Siksi tuotteemme on sertifioitu markkinoiden tunnetuimmilla ympäristösertifikaateilla – muun muassa Joutsenmerkillä.